Time Travel – IELTS Reading Passage 3

Time Travel

Time travel took a small step away from science fiction and toward science recently when physicists discovered that sub-atomic particles known as neutrinos – progeny of the sun’s radioactive debris – can exceed the speed of light. The unassuming particle – it is electrically neutral, small but with a “non-zero mass” and able to penetrate the human form undetected – is on its way to becoming a rock star of the scientific world.

Researchers from the European Organisation for Nuclear Research (CERN) in Geneva sent the neutrinos hurtling through an underground corridor toward their colleagues at the Oscillation Project with Emulsion-Tracing Apparatus (OPERA) team 730 kilometres away in Gran Sasso, Italy. The neutrinos arrived promptly – so promptly, in fact, that they triggered what scientists are calling the unthinkable – that everything they have learnt, known or taught stemming from the last one hundred years of the physics discipline may need to be reconsidered.

The issue at stake is a tiny segment of time – precisely sixty nanoseconds (which is sixty billionths of a second). This is how much faster than the speed of light the neutrinos managed to go in their underground travels and at a consistent rate (15,000 neutrinos were sent over three years). Even allowing for a margin of error of ten billionths of a second, this stands as proof that it is possible to race against light and win. The duration of the experiment also accounted for and ruled out any possible lunar effects or tidal bulges in the earth’s crust.

Nevertheless, there’s plenty of reason to remain sceptical. According to Harvard University science historian Peter Galison, Einstein’s relativity theory has been “pushed harder than any theory in the history of the physical sciences”. Yet each prior challenge has come to no avail, and relativity has so far refused to buckle.

So is time travel just around the corner? The prospect has certainly been wrenched much closer to the realm of possibility now that a major physical hurdle – the speed of light – has been cleared. If particles can travel faster than light, in theory travelling back in time is possible. How anyone harnesses that to some kind of helpful end is far beyond the scope of any modern technologies, however, and will be left to future generations to explore.

Certainly, any prospective time travellers may have to overcome more physical and logical hurdles than merely overtaking the speed of light. One such problem, posited by René Barjavel in his 1943 text Le Voyageur Imprudent is the socalled grandfather paradox. Barjavel theorised that, if it were possible to go back in time, a time traveller could potentially kill his own grandfather. If this were to happen, however, the time traveller himself would not be born, which is already known to be true. In other words, there is a paradox in circumventing an already known future; time travel is able to facilitate past actions that mean time travel itself cannot occur.

Other possible routes have been offered, though. For Igor Novikov, astrophysicist behind the 1980s’ theorem known as the self-consistency principle, time travel is possible within certain boundaries. Novikov argued that any event causing a paradox would have zero probability. It would be possible, however, to “affect” rather than “change” historical outcomes if travellers avoided all inconsistencies. Averting the sinking of the Titanic, for example, would revoke any future imperative to stop it from sinking – it would be impossible. Saving selected passengers from the water and replacing them with realistic corpses would not be impossible, however, as the historical record would not be altered in any way.

A further possibility is that of parallel universes. Popularised by Bryce Seligman DeWitt in the 1960s (from the seminal formulation of Hugh Everett), the many-worlds interpretation holds that an alternative pathway for every conceivable occurrence actually exists. If we were to send someone back in time, we might therefore expect never to see him again – any alterations would divert that person down a new historical trajectory.

A final hypothesis, one of unidentified provenance, reroutes itself quite efficiently around the grandfather paradox. Non-existence theory suggests exactly that – a person would quite simply never exist if they altered their ancestry in ways that obstructed their own birth. They would still exist in person upon returning to the present, but any chain reactions associated with their actions would not be registered. Their “historical identity” would be gone.

So, will humans one day step across the same boundary that the neutrinos have? World-renowned astrophysicist Stephen Hawking believes that once spaceships can exceed the speed of light, humans could feasibly travel millions of years into the future in order to repopulate earth in the event of a forthcoming apocalypse. This is because, as the spaceships accelerate into the future, time would slow down around them (Hawking concedes that bygone eras are off limits – this would violate the fundamental rule that cause comes before effect).

Hawking is therefore reserved yet optimistic. “Time travel was once considered scientific heresy, and I used to avoid talking about it for fear of being labelled a crank. These days I’m not so cautious.”

Questions

Questions 28–33

Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 3? In boxes 28–33 on your answer sheet, write

TRUE    if the statement agrees with the information
FALSE    if the statement contradicts the information
NOT GIVEN    if there is no information on this

28.    It is unclear where neutrinos come from.

29.    Neutrinos can pass through a person’s body without causing harm.

30.    It took scientists between 50-70 nanoseconds to send the neutrinos from Geneva to Italy.

31.    Researchers accounted for effects the moon might have had on the experiment.

32.    The theory of relativity has often been called into question unsuccessfully.

33.    This experiment could soon lead to some practical uses for time travel.

Questions 34–39

Complete the table below.
Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 34–39 on your answer sheet.

Question 40

Choose the correct letter, A, B, C or D.
Write the correct letter in box 40 on your answer sheet.

Stephen Hawking has stated that

A.    Human time travel is theoretically possible, but is unlikely to ever actually occur.

B.    Human time travel might be possible, but only moving backward in time.

C.    Human time travel might be possible, but only moving forward in time.

D.    All time travel is impossible.

ANSWERS

Questions 28–33

28. FALSE

  • Key words: unclear, neutrinos, come from
  • It is stated in paragraph 1 that: “physicists discovered that sub-atomicparticles known as neutrinos – progeny of the sun’s radioactive debris….”
  • This means that the physicists know neutrinos come from the sun’s radioactive debris.
  • The answer is FALSE.

29. TRUE

  • Key words: neutrinos, pass through, without harm
  • It is stated in paragraph 1 that: ‘The unassuming particle – it is electrically neutral, small but with a “non-zero mass” and able to penetrate the humanform undetected…”
    • pass through = penetrate
    • without causing harm = undetected
  • This means the particle can pass through human bodies without causing noticeable effects.
  • The answer is TRUE.

30. NOT GIVEN

  • Key words: 50-70 nanoseconds, send neutrinos, Geneva, Italy
  • It is stated in the 2nd paragraph that: “The neutrinos arrived promptly – so promptly, in fact, that they triggered what scientists are calling the unthinkable …”
  • The only information given was that neutrinos arrived so fast that all the scientists were shocked, no exact numbers were given.
  • The answer is NOT GIVEN.

31. TRUE

  • Key words: researchers, accounted for, effects, moon, have, experiment
  • It is stated in paragraph 3 that: “The duration of the experiment also accountedfor and ruled out any possible lunar effects or tidal bulges in the earth’s crust.”
    • effects of the moon = lunar effects
  • This means that the researchers were able to account for the moon’s effects on the experiment.  Any effects were ‘ruled out’ = there were none.
  • The answer is TRUE.

32. TRUE

  • Key words: theory, relativity, called into question, unsuccessfully
  • It is stated in paragraph 3 that: “According to Harvard University science historian Peter Galison, Einstein’s relativity theory has been “pushed harderthan any theory in the history of the physical sciences. Yet each prior challenge has come to no avail, and relativity has so far refused to buckle.”.
  • “… Einstein’s relativity theory has been “pushed harder than any theory in the history of the physical sciences”.” means that the theory has been questioned many times.
  • “Yet each prior challenge has come to no avail …” means that everyone who questioned the theory of relativity failed to prove it wrong.
  • The answer is TRUE.

33. FALSE

  • Key words: soon, lead to, practicle uses, time travel
  • It is stated in paragraph 5 that: “So is time travel just around the corner? The prospect has certainly been wrenched much closer to the realm of possibility … How anyone harnesses that to some kind of helpful end is far beyond the scope of any modern technologies, however, and will be left to future generations to explore.”
  • “The prospect has certainly been wrenched much closer to the realm of possibility” means that the possibility of time travelling is greater than before this experiment.
  • “..far beyond the scope of any modern technologies” means that current technology cannot help people to travel through time.
  • “..will be left to future generations to explore” means that only in the far future might this be possible.
  • So the experiment could not lead to any practical uses for time travel in the near future.
  • The answer is FALSE.

Questions 34–39

34. past actions

  • Key words: time travel, allow, make time travel impossible
  • René Barjavel’s theory is discussed in paragraph 6. The principle of the theory is: ‘Barjavel theorised that, if it were possible to go back in time, a time traveller could potentially kill his own grandfather. If this were to happen, however, the time traveller himself would not be born, which is already known to be true. In other words, there is a paradox in circumventing an already known future; time travel is able to facilitate past actions that mean time travel itself cannot occur.”
    • allow for = facilitate
    • make time travel impossible ~ time travel cannot occur
  • This means if people can travel through time, they can perform “past actions” that would consequentially make time travel impossible.
  • The answer is “past actions”.

35. inconsistencies

  • Key words: only possible, alter history, result in no
  • Igor Novikov’s theory is discussed in paragraph 7. The principle of the theory is: “Novikov argued that any event causing a paradox would have zero probability. It would be possible, however, to “affect” rather than “change” historical outcomes if travellers avoided all inconsistencies.”
    • alter = change
  • This means that travellers can only alter history if there were no inconsistencies in their actions.
  • The answer is “inconsistencies”.

36. Hugh Everett

  • Key words: Many-worlds interpretation
  • The many-worlds interpretation is mentioned in paragraph 8: “A further possibility is that of parallel universes. Popularised by Bryce Seligman DeWitt in the 1960s (from the seminal formulation of Hugh Everett), the many-worlds interpretation holds that an alternative pathway for every conceivable occurrence actually exists.”
  • The many-worlds interpretation was popularised by Bryce Seligman DeWitt on the original formulation of Hugh Everett. This means Hugh Everett is the original theorist and Bryce only made the theory widely-known.
  • The answer is “Hugh Everett”.

37. alternative pathway

  • Key words: each possible event has, time traveller, changing the past, end up, a different branch of history
  • The information can be found in paragraph 8: “the many-worlds interpretation holds that an alternative pathway for every conceivable occurrence actually exists. If we were to send someone back in time, we might therefore expect never to see him again – any alterations would divert that person down a new historical trajectory.”
    • each possible event = every conceivable occurrence
  • This means that each possible event has an “alternative pathway” so if a person travels through time, he will end up in a new historical trajectory (= a different branch of history)
  • The answer is “alternative pathway”.

38. non-existence theory

  • Key words:  unknown
  • The information can be found in paragraph 9:  “A final hypothesis, one of unidentified providence, reroutes itself quite efficiently around the grandfather paradox.  Non-existence theory suggests exactly that – …”
    • theory = hypothesis
    • unknown = unidentified
  • The origin of this final theory is not known – it cannot be identified, but it does have a name
  • The answer is “non-existence theory”.

39. historical identity

  • Key words: change, past, prevent, future life, never existed
  • The information is in paragraph 9:  “…a person would quite simply never exist if they altered their ancestry in ways that obstructed their own birth. They would still exist in person upon returning to the present, but any chain reactions associated with their actions would not be registered.  Their ‘historical identity’ would be gone.”
    • change = alter
    • prevent his future life ~obstructed their own birth
  • This means that if a person travelled back in time, they could not perform any actions that would change the future.  Therefore, when they returned to the present, the actions that they did as a ‘historical person’ would not be recorded.  They would lose that ‘historical identity’.
  • The answer is “historical identity”.

Question 40

40. C

  • The information can be found in paragraph 10: “World-renowned astrophysicist Stephen Hawking believes thatonce spaceships can exceed the speed of light, humans could feasibly travel millions of years into the future in order to repopulate earth in the event ofaforthcoming apocalypse. This is because, as the spaceships accelerate into the future, time would slow down around them (Hawking concedes that by gone eras are off limits – this would violate the fundamental rule that cause comes before effect).”
    • forward in time = into the future
  • This means that humans can travel forward in time if spaceships exceed the speed of light but it is not possible to travel to bygone eras (the past) as it would break a basic law.
  • The answer is C- Human time travel might be possible, but only moving forward in time.

IELTS Reading British council

More IELTS Reading Passage 3

Leave a Reply